Voor veel krachtsporters, bodybuilders en andere sporters is testosteron een magisch woord. In dit artikel bespreken we graag wat het is en ook wat de verschillende bijwerkingen zijn wanneer je testosteron gaat gebruiken. Het is goed om te weten wat er allemaal kan en mogelijk is en ook wat er allemaal kan gebeuren. Hormonen bijwerkingen, bijwerkingen bloeddrukverlagers, bijwerkingen anabolen en steroïden bijwerkingen zullen we allemaal doornemen in dit artikel. Het is goed om hier mee bekend te zijn, voordat je besluit om ze ook te gaan nemen of om ze te bestellen of te kopen.
Wat is het nu eigenlijk?
Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Hormonen hebben allemaal hun eigen specifieke uitwerking op weefsels en op organen. Ze remmen en ze activeren in het lichaam activiteiten en een kleine hoeveelheid kan hierbij al erg effectief zijn. De hormonen worden in het lichaam door het bloed vervoerd en door de lever worden ze weer afgebroken. Ze zorgen voor de stofwisseling, je gedrag en karakter en ook je groei. Ze zijn dus van groot belang voor het lichaam.
Het testo hormoon valt onder de steroïde hormonen. Steroïden zijn een soort vetten met vier koolstof ring structuren. De vetten zorgen ervoor dat het testosteron niet oplost in water. Testosteron wordt in de bijnieren geproduceerd en ook in de testikels. Bij vrouwen worden ze ook in de bijnieren en de geslachtskieren aangemaakt, alleen in een mindere mate. Het testosteron zorgt bij mannen voor een lagere stem, spieropbouw, meer kracht en ook een grotere dichtheid van botten en meer beharing.
Hoe werkt het?
Testosteron wordt in de bijnieren en de testikels aangemaakt en aan het bloed afgegeven. Er wordt ongeveer 95 procent gebonden aan eiwitten in het bloedplasma in de vorm van albumine en globuline. Ze worden op die manier oplosbaar en ze worden dan gemakkelijk in het bloed en via het bloed verplaatst. Het hormoon wat niet aan de bloedeiwitten vast zit noemen we ook wel vrij testosteron. Dit zorgt voor actieve veranderingen in het lichaam.
Wanneer de binding capaciteit van de bloedeiwitten hoger is dan zal er minder vrije testosteron in het lichaam zitten. De stoffen als anabole steroïden (kunstmatig gemaakte hormoon) zorgt ervoor dat bloedeiwitten minder gaan binden. Hierdoor is er meer vrije testosteron in het bloed aanwezig. De bijwerkingen steroïden zijn er natuurlijk ook.
Anabolen en de krachttraining
Voor sporters en bodybuilders is het, het beste wanneer er zoveel mogelijk vrije testosteron in het bloed zit. Testo zorgt voor het aanmaken van spiereiwitten in het lichaam. Hiermee ontstaat er ook meer vetvrije lichaamsmassa. Testosteron verhoogt ook het rust metabolisme. De hoeveelheid energie die je bij het rusten verbruikt. Het is dus goed voor wanneer je niet traint en je dan dus ook bij het rusten meer energie verbrand. Ook zal je tijdens de training veel minder glycogeen in de spieren gaan verbruiken.
Wat moet je doen om de vrije testosteron hoeveelheid in je lichaam groter te maken? Een vraag welke vele bodybuilders, sporters en krachtsport beoefenaars zich afvragen. Ten eerste kun je meer anabole steroïden gaan gebruiken. Het is zeer gevaarlijk, zeer ongezond en kan zelfs dodelijk zijn. Het is een optie welke we niet aanraden. Ook kun je de natuurlijke productie van testosteron een handje helpen en een boost geven. Vervolgens kun je nog testosteron boosters gaan gebruiken. Er zijn verschillende soorten testosteron boosters welke je kunt gebruiken.
De natuurlijke boosters voor je lichaam.
Het is gemakkelijk om je lichaam een boost te geven met testosteron. Denk hierbij aan hard trainen, met een hogere intensiteit om zo meer testosteron te produceren. Je kunt het beste meer gewichten gebruiken en minder herhalingen doen. Ook is het goed om vet te verliezen. Teveel vet zorgt ervoor dat de testosteron productie omlaag gaat. Genoeg slapen is een volgende stap om zo te zorgen voor een gezonder lichaam. Drink vervolgens niet teveel alcohol. Ook het reduceren van stress is van groot belang. Cortisol is een hormoon wat ontstaat wanneer je last hebt van stress. Het is ook een hormoon wat testosteron blokkeert en laat afnemen. Het is ook goed om minder suiker te eten. Een hoog suikerniveau remt ook de aanmaak van testosteron af. Kies er ook voor om meer gezonde vetten te eten uit olijfolie, avocado’s, vette vissen, eieren en noten. Het is vervolgens goed om regelmatig van de zon te genieten. Je krijgt meer vitamine B welke je helpt om op een natuurlijke manier testosteron aan te maken.
De synthetische boosters
Naast de natuurlijke testosteron boosters is het ook goed om te weten dat er synthetische testosteron boosters zijn. Wanneer je deze op de juiste manier gebruikt is het mogelijk om ze relatief veilig te gebruiken. Ze kunnen echter wel tot volop testosteron bijwerkingen leiden. bijwerkingen anabolen steroïden, bijwerkingen anabolen pillen, bijwerkingen testosteron kuur, anabolen pillen bijwerkingen en de testosteron kuur bijwerkingen bespreken we graag met je. De bijwerkingen kunnen sterk zijn. Het gaat onder andere om:
- Emotiewisselingen
- Agressie
- Inkrimpen van de testikels
- Heftige groei van het borsthaar
- Vergrote prostaat
- Hersenbeschadiging
- Huidproblemen
Het is niet voor niets dat door de bijwerkingen testosteron alle synthetische testosteron producten op de internationale dopinglijst van de World Anti-Doping Agency gezet zijn. Het is daarom slim om eerst te kijken of je op een natuurlijke manier de testosteron levels in je lichaam een boost kunt geven. Vaak kan dit al voldoende zijn.
Hoe kun je synthetische anabole innemen?
Het is mogelijk om testosteron op verschillende manieren in te nemen. Het gaat hier om:
- Capsules
- Pleisters
- Gel
- Injecties
Iedere vorm heeft zo haar voordelen en ook haar nadelen. Zo kun je bij het injecteren van testosteron het in een ader spuiten waarbij je in het slechtste geval zelfs kunt overlijden. Testosteron capsules worden vaak al afgebroken door de lever, voordat het in het bloed komt. Een testosteron gel heeft vaak geen hoog testosteron gehalte. Wel is deze laatste net als de testosteron pleisters gemakkelijk aan te brengen.
Andere groeihormoon bijwerkingen
Er zijn natuurlijk nog andere bijwerkingen welke je van een overschot van testosteron kunt krijgen. We zullen ze hieronder met je bespreken. Het gaat hierbij om:
- Het krijgen van borsten en andere vrouwelijke kenmerken bij een vrouw.
- Een langdurige erectie krijgen en andere vormen van een over stimulatie van je seksualiteit
- Eerder geslachtsrijp worden terwijl men nog niet in de pubertijd zit. Ook kan men vaker een erectie krijgen. Als men te jong is dan zal de lichaamsgroei ook afnemen. Wanneer je jonger dan 21 bent dan is het onverstandig om synthetische testosteron boosters of producten te nemen.
- Huid op de testikels beginnen te jeuken te irriteren en te zwellen.
- Men wordt sneller kaal.
- Ook neemt de spermavorming af bij mannen
- De testikels worden vaak ook kleiner
- Het lichaam zal ook meer water vasthouden en je kunt vooral een opgeblazen gezicht krijgen
Het is dus goed om het gebruik van synthetisch testosteron goed onder controle te houden om de bijwerkingen te verminderen of juist om ze te voorkomen.
Bijwerkingen die kunnen optreden bij vrouwen
Teveel mannelijke hormonen bij vrouwen zorgt voor een aantal bijwerkingen. Ook de bijwerkingen anabolen vrouwen zijn niet mals. Het belangrijkste nadeel en de grootste bijwerking is dat men de vrouwelijke eigenschappen ziet verdwijnen. Eigenschappen welke ervoor zorgen dat een vrouw een vrouw is. Zo kan de borstvorming afnemen, haargroei op ongewenste plekken en in het gezicht ontstaan en ook kan men problemen krijgen met het hart en andere organen in het lichaam. Het gebruiken van testosteron boosters is dus niet geheel zonder risico’s. Het is belangrijk om de testosteron kuren onder de juiste begeleiding te volgen om zo niet teveel last te krijgen van de testosteron bijwerkingen. Ook een verstoring van de maandelijkse cyclus is een groot probleem voor veel vrouwen welke gebruik maken van testosteron boosters of een testosteron kuur.
De bijwerkingen van anabolen
Naast een groot aantal positieve effecten op het lichaam en hoe je jezelf voelt is het ook belangrijk om te weten dat je last krijgt van minder goede bijwerkingen van testosteron. Er zijn een groot aantal nadelige bijwerkingen. Ze kunnen zo zwaar zijn, dat het voor veel sporters een reden is om helemaal geen testosteron boosters of andere kuren of producten te gebruiken.
Er zijn volop testosteron bijwerkingen wanneer men anabolen gaat gebruiken. Zo wordt de huid vetter, krijgt men meer acne en puisten en zal de lever ook problemen krijgen. Daarnaast ontstaan er nog meer kansen op hart- en vaatziekten en kan men ook psychische problemen krijgen. Een verhoogde agressiviteit is iets wat regelmatig voorkomt bij het gebruiken van steroïden. De verminderde vruchtbaarheid en kleiner wordende ballen is een reden om geen testosteron supplementen te gaan nemen.
Testosteron is niet geschikt voor jongeren onder de 22 jaar!
Bij jongeren onder de 22 jaar is het zo, dat de productie van testosteron nog niet optimaal is. Meer anabool innemen zal het lichaam gaan verstoren. Het kan de hele groei van een jongere persoon verstoren. Het is daarom goed om onder de 22 jaar geen anabolen te gan gebruiken.
Kies niet zomaar iets, maar kies voor kwaliteit!
Het is belangrijk om bij anabolen te kiezen voor een goede kwaliteit. Een goede kwaliteit anabolen zal de bijwerkingen beperken. Iets wat natuurlijk wel fijn en van belang is. Het is goed om te weten welke mogelijkheden er zijn en ook hoe de ervaringen van anderen zijn met deze producten. De nadelen kun je op die manier verminderen.